zaterdag 18 januari 2014

Boekrecensie 'The Now Habit' over uitstelgedrag

Natuurlijk kunnen andere mensen jou het leven zuur proberen te maken. Ze kunnen zelfs kritiek spuien en jouw werk of talenten negatief beoordelen. Maar ze kunnen van jou nooit een ‘slachtoffer’ maken of je immobiel maken. Alleen jij kan dat… Als je het toelaat. En het blijft uitstellen om hiertegen doelgerichte actie te ondernemen.

Tot zover een citaat van Neil Fiore uit zijn boek The Now Habit.

Voorwaar een zin die getuigt van een grote wijsheid.

Niets is makkelijker om je eigen uitstelgedrag te blijven verantwoorden dan jou in een slachtofferrol te laten duwen en anderen de schuld te geven van je problemen en moeilijkheden.

Maar welke overtuigingen en patronen zitten er achter het steeds maar uitstellen om problemen efficiënt aan te pakken? We hebben steeds een KEUZE over de manier waarop wij iets waarnemen en het is van uitzonderlijk belang dat we deze keuze ook zelf maken.


Uitstelgedrag efficiënt aanpakken

Worstel jij momenteel ook met zaken waarvan je weet dat je ze dringend zou moeten aanpakken, maar ze steeds opnieuw uitstelt? Geef je anderen dan steeds de schuld omdat zij het jou ‘moeilijk’ maken?

Doorbreek dan dit patroon en ga doelgerichte actie ondernemen.

Doe een stapje terug en heb aandacht voor het vacuum dat er ontstaat tussen deze uitdaging en een mogelijke oplossing. Hoe denk je deze leemte te kunnen opvullen? Stap erin en vraag jezelf af wat jouw beste reactie op deze situatie zou kunnen zijn.

Maar herval hierbij deze keer niet in oude gewoonten zoals klagen, anderen de schuld geven of ander slachtoffergedrag dat vroeger op automatische piloot in je gedachten op kwam. Neem in plaats daarvan het heft in eigen handen, zeg doelbewust NEEN tegen elke ‘uitstelgedachte’ en neem de verantwoordelijkheid voor je eigen denken, keuzes en gedrag.

Doelgerichte actie

Want je wentelen in slachtoffergedrag leidt tot een gevoel van hulpeloosheid en maakt je immobiel om actie te ondernemen en het probleem efficiënt aan te pakken. Je wentelen in deze slachtofferrol is daarenboven een ideale voedingsbodem voor depressie, stress, burn-out en andere psychische en lichamelijke ongemakken.

Je uitstelgedrag efficiënt aanpakken zal heilzaam werken op alle vlakken in je leven. De zoete smaak van zelfoverwinning zal ervoor zorgen dat je meer en meer in je kracht komt te staan en je zelfvertrouwen zal groeien. Je zal snel de zon door de wolken zien schijnen. En zoals steeds: de KEUZE is alleen aan jou!



Je nieuwe gewoonte

Het boek The Now Habit biedt jou een stappenplan om je uitstelgedrag efficiënt aan te pakken en om dingen sneller gedaan te krijgen.

De strategieën en technieken uit het boek zullen je helpen om komaf te maken met elke vorm van ‘uitstellen’ van datgene wat voor je eigen bestwil niet mag uitgesteld worden. Er wordt aandacht besteed aan het elimineren van faalangst en perfectionisme, de grootste ‘bondgenoten’ van uitstelgedrag.


Angst en stress zullen als bij wonder verdwijnen en het zal je kneden tot een persoon die weigert om zijn leven door anderen te laten leven. Het zet je op weg naar een groter zelfbewustzijn, zodat je het heft van je leven in eigen handen kan nemen.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Geen opmerkingen:

Een reactie posten