dinsdag 17 december 2013

Tips voor meer geluk

‘Je best doen’. Als kind heb je het wellicht honderden keren gehoord. Van je ouders, je grootouders, van leerkrachten in de school. Maar wat is eigenlijk ‘je best doen’ als volwassene? En wanneer doe je eigenlijk ‘je best’? Niet altijd, zo leert ons de eigen dagelijkse ervaring. Want ‘je best doen’ is een momentopname die afhankelijk is van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.
Doe daarom simpelweg je best onder alle omstandigheden en je zal zelfoordeel, schuldgevoel en spijt vermijden. ~ Don Miguel Ruiz uit The Four Agreements

Leuk gezegd, niet? Uiteraard zal ‘je best doen’ verschillende gradaties hebben: van absolute topmomenten waarin je je super voelt en andere momenten waarop je moe bent, je down voelt of ziek bent. Maar ook dan kan je nog simpelweg ‘je best’ doen… En ook dan is het goed zoals het is!
Doe jij je best? Probeer het. Steeds en onder alle omstandigheden. En je hoeft nooit meer spijt of schuld te voelen over wat je gedaan of niet gedaan zou kunnen hebben.
Don Miguel Ruiz, de auteur van ‘The Four Agreements’, toetst elk ‘je best doen’-moment af aan de volgende ‘4 afspraken met jezelf’:
1. Wees onberispelijk in de woorden die je uitspreekt
2. Maak nooit veronderstellingen
3. Neem nooit iets persoonlijk
4. Doe altijd je best



MAAK GELUK TOT EEN GEWOONTE
Voor GELUK kan je kiezen. Geluk maak je zelf. Verander daarom je gewoonten die jezelf beperken en je zal ervan versteld staan hoezeer het je leven ten goede zal veranderen.

Je gewoonten zijn immers als ‘mentale’ kledingstukken die je dagdagelijks aantrekt en jouw bestaan kleuren. Ze zijn er niet toevallig of per ongeluk, maar door jou gekozen op basis van je opvoeding, de waarden en overtuigingen waarin je gelooft.

Hierdoor zijn ze in lijn met je zelfbeeld en je ganse persoonlijkheid. Daardoor ook moeilijk te veranderen als je er last van hebt. Omdat ze negatief zijn.

Wanneer we bewust en vrijwillig betere gewoonten leren ontwikkelen, zal een verbetering van je zelfbeeld het gevolg zijn. Geluk wordt dan een keuze waaraan je effectief kan werken.

Welke mentale kledij draag jij? Van welke kledingstukken wil je af omdat ze knellen en ze jou benauwd maken? Ze jou beperken tot een mindere versie van jezelf. Hoog tijd dan om je kleerkast op te ruimen en je te ontdoen van alle kledingstukken die je een slecht gevoel geven. Ga dan shoppen in de winkel van ‘nieuwe en betere gewoonten’ en maak ze tot nieuwe bronnen van geluk. De snelste manier om te veranderen gebeurt door je slechte gewoonten te veranderen. Dat doe je door dagelijks bewust oefenen en discipline.
Tip:
Ga op zoek naar die slechte gewoonten die jou beperken in je leven: roken, overmatig drinken, ongezond eten, te weinig rust of beweging, piekeren, roddelen, te hard zijn voor jezelf,… Haal er dan die ene gewoonte uit die jou het meest beperkt en verhindert om te groeien in je leven. En vervang ze door een positieve gewoonte.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Geen opmerkingen:

Een reactie posten